Categoriearchief: Standaard

#BZV S10E09 Zitten vast Paddo’s tussen de champignons

Laten we eerlijk zijn mensen, heel vaak ga je tijdens het kijken naar Boer zoekt vrouw toch even nadenken van wat zou ik in zo’n situatie doen. Echt serieus, dat doen we toch allemaal? Ik heb mezelf vrij lang voorgehouden, was jaren vrijgezel (Hazes zou er een lied over maken) dat als ik op m’n 40e nog vrijgezel zou zijn ik me dan serieus zou gaan omscholen tot Agrariër (en geloof me daar denk ik echt niet te licht over) en dan zou ik me opgeven voor Boer zoekt vrouw. Of leuk schrijven naar één van de dames.

Dus zo zat ik gisteravond te kijken naar dit seizoen en had ik in het begin best wel een zwak voor Michelle, een leuke meid (iets aan de kleine kant voor mijn doen) maar alles d’r op en d’r aan dus prima. Na verloop van de serie begin ik toch steeds meer de voorkeur te krijgen voor Steffi want dat spirituele van Michelle is niet zo mijn ding. Kijk als zij er gelukkig van wordt, het haar helpt in d’r leven, lekker doen wat je wil meid. Val mij er niet mee lastig en ik vind ’t prima.

Dus ik zat gisteravond heerlijk op de bank te kijken naar de aflevering. En dan staat ze eerst wat gek te dansen tegenover een muur, ja het was belangrijk om goed met je lichamen/geesten in contact te zijn. Als je dat niet was dan werd je ziek en dat was apart. Toen ze daarna tegen die lieve Maarten en Ruud zei van we gaan stone healing doen toen had ik al zoiets van oh mien God. Ik krijg op zo’n moment ontzettend veel respect voor de cameramensen. Nu weet ik even niet of deze mensen vaker voor de KRO/NCRV opnames maken, want dan zullen ze wel vaker dingen meemaken dat ze denken van jochie jochie jochie.

Maar als je haar eerst ziet dansen, daarna stenen neerleggen op Maarten en daarna op Ruud. Ja ook even de benen wijd jongens want daar moeten ze ook tussen. Daarna is er een korte sessie. Echt ik vraag me af of ze dat niet een paar over hebben moeten doen. Dat de jongens niet gewoon hebben gezegd van je bent gek meid, ajuus de mazzel. Of de cameramensen die omvallen van het lachen. Echt respect indien dit netjes in één keer is opgenomen. Ik was in de auto gestapt, had nog geprobeerd om het merendeel van m’n tas in te pakken en was naar Groningen gescheurd.

Dan Steffi, die is er voor zichzelf wel uit. Nou ja ze weet in elk geval wie er gaat afvallen. Harrold twijfelt heel erg of hij het gaat worden. Als het aan de hond lag dan wordt die het wel, want die is compleet gek van hem. Maar hiervoor moeten we nog een week wachten. Heel veel meer dan een 2e BBQ hebben we niet gezien, ja ze mochten wat verven. Nog even Roel afzeiken, ik moet hem echt niet meer sinds die het levenswerk van Steffi afdeed als ‘mooi dat ze ’n hobby heeft’, die had in de vorige aflevering het continu over het toetje dat die gemaakt zou hebben. Da was zijn specialiteit, was iedereen fan van. Nou die hebben ze deze aflevering gekregen, en wat was het resultaat, het was nog niet stijf genoeg. Dus dan heb je een specialiteit, staan de camera’s erop en presteer je niet. Ik weet in elk geval één industrie waar die niet hoeft aan te kloppen.

Bi Jaap was het nog steeds hommeles in de kas. Het water lekt nog steeds ergens weg, sommige paden met bloemen zijn niet goed bewaterd en het was even alle hens aan dek. Nou dat trok in elk geval Marian niet zo heel erg goed. Nee ze moest toch wel aandacht krijgen van Jaap, want ze waren er nu toch dus hup ruimte maken. Het leek ook wel of de beste man honing aan z’n kont had zitten want als een bij zat ze achter hem aan. Als die ’t probleem tijdens de droogte niet kan oplossen kan er gewoon voor een paar ton schade zijn, maar Marian wil even aandacht. Nou Jaap hoop dat het voor je duidelijk is jonge, het wordt Petra de knuffelkoningin.

Dan naar Marnix, Die kreeg de vrienden van de dikbil vereniging over de vloer. <hier is even ruimte om een zelf een grap te bedenken over deze vereniging>. Mooi hebben we dat ook gehad, Marnix die kan straks kiezen tussen Janneke of Bertine. Bertine die moest nogmaals een één op één gesprek hebben met Marnix, want de beste man die twijfelt nog heel erg en merkt aan Bertine dat ze niet lekker in d’r vel zit. Ja ze kan zich nog niet volledig geven en merkt dat Marnix ook stevig aan het nadenken is. Marnix knuffelt d’r even intens (oei is dit een eerste teken dat zij het gaat worden…) en stuurt haar daarna naar bed.

Dan naar Wim, daar kunnen we kort over zijn. Het is PauXit geworden, Paula heeft even al haar gedachten op een rijtje gezet tijdens een lekker tochtje wielrennen. Daarna is ze voor een ultiem laatste gesprek naar Wim toegegaan dat die toch wel iets assertiever mag zijn en wel iets meer mag tonen. Daar reageerde hij op z’n Wims op dus toen was het klaar. Ze hebben Marit het kort verteld en Paula heeft d’r boel bij elkaar gepakt en was weg. Zelfs voordat ze Yvon uit haar hotel hadden kunnen trekken was het klaar. Afgesproken is dat Marit en Wim het nog 2 dagen gaan volhouden en daarna kijken of ze samen verder willen. Want Marit ziet het op zich nog wel steeds met Wim zitten, maar hij mag inderdaad wel iets meer laten zien en interesse tonen. Los van de praktijk die ze daar wil, plus dat ze minimaal elk jaar 3 week op vakantie wil met het VW busje.

Wat overigens opvalt is dat alle boeren in de vorige aflevering hebben gebbq’d, zal met het weer te maken hebben en niet met een eventueel script waar ze zich aan moeten houden. Dus eerst werken, dan ontmoeten we de ouders, dan hebben we een keusmoment, dan ontmoeten we de vrienden bij een bbq, weer wat werken, het uiteindelijke keuzemoment en klaar. Dat dit toevallig altijd zo gaat bij Boer zoekt vrouw is compleet toeval en niet gescript. Nee Yvon is echt zo spontaan. Maar het punt dat ik wilde maken is dat er bij de boerinnen in elk geval niet was opgeruimd. Het stond er gewoon nog, zelfs de wijnglazen zaten nog deels vol (sowieso drankmisbruik) en waren nog niet in de vaatwasser gedaan. De heren hebben dit dus niet in de vingers.

Volgende week gaan in elk geval Michelle en Steffi kiezen. De week daarop gaat de rest kiezen en gaan Michelle en Steffi op bezoek bij de ouders van hun keus. De week daarop mogen de rest van de boeren dat gaan doen. Daarna gaat men het bekende weekendje weg en daarna is de laatste aflevering waarop we horen wie er nog bij elkaar zijn. Ook horen we dan hoe het met de overige 4 boeren is gegaan. Ja 4 want die ene valsspeelert is eruit getrapt.

#BZV Blog S10E08 Als je blij bent met jezelf, ben je gewoon de leukste versie

Er keken 3,9 miljoen kijkers, daar zitten vast ook de ’terugkijk’ kijkers bij, want er hebben weer velen gekeken naar Max die een overwinning haalde. Briljante race, maar heel eerlijk Hamilton had 1 opdracht, wereldkampioen worden. Na Max was het tijd voor de Marnix zoekt vrouw show. Want deze aflevering draaide volledig om onze vrolijke norse boer. De rest ging bbq’en of zwemmen.

Beginnend met Wim, nadat die de vorige keer al wat meer had gepraat met z’n dames ging die nu met ze zwemmen in een meertje. De KRO/NCRV heeft dit keurig netjes in beeld gebracht, dus van een afstandje en ze hebben puur de gesprekken in beeld gebracht. Wim was weinig in beeld deze aflevering. De dames spelen wel een spelletje in het water met een bal, maar Wim doet niet mee. Hij is, los van het volleybal, niet zo sportief. Paula lijkt iets minder geïnteresseerd. MAAR daarna hebben ze een feestje en doet ze het keurig, ze hoort er al helemaal bij. Wim lijkt in z’n hoofd z’n keus al te hebben gemaakt zo verteld die na afloop aan wat vrienden. Marit heeft ondertussen nog even bij Wim gepolst of ze inderdaad wel minimaal 3 week per jaar op vakantie kunnen, lekker in dat VW busje. Nou dat zou best 1 keer kunnen maar niet jaarlijks.

Bij Steffi is het ook feest, want ze is jarig. de heren hebben een kadootje gekocht en daarna is er een bbq. Roel doet het super, maakt een toetje (we horen trouwens van niemand of het ook lekker is) en mengt zich daarna keurig als de ideale vriend tussen Steffi haar vrienden. Harrold is wat op de achtergrond en begint zich wat zorgen te maken. Laten we hopen dat Steffi op tijd haar ogen opent en Roel naar huis dondert. Steffi maakt ook gelijk even promotie voor haar beste dekhengst, dit zou zo maar eens olympisch materiaal kunnen zijn.

Michelle gaat ook bbq’en en haar vrienden en familie komen ook langs. Waar Maarten vooral de catering verzorgt doet Ruud vrolijk mee met de familie en vrienden. Zelfde verhaal als bij Steffi. Maarten had ’s middags nog tegen Michelle verteld dat ze af en toe best bazig is en dat het wel de bedoeling is dat er straks meer zaken in gezamenlijk overleg gaan. Heel netjes van de jongeman. Michelle laat doorschemeren dat hij wel redelijk in het ideale plaatje past.

Bij Jaap is het paniek want er zit een lekkage in het watersysteem. Waar Marian probeert mee te helpen zien we Petra niet. Marian pakt het sowieso goed aan, pakt haar momenten en lijkt een redelijke klik te hebben met Jaap. Petra geeft dit wel bij Jaap aan, ‘ik vind je leuk’ maar of het helpt is nog niet bekend.

Dan de hoofdpersoon van de aflevering, Marnix. We starten met het keuzemoment waarbij hij Willemijn wegstemt. Hij verteld dat die denkt dat ze nog teveel met zichzelf in de knoop zit en zich nog niet kan geven. Nu denken de dames dit ook van Marnix, want hij vraagt wel van alles maar echt zich openstellen dat gebeurd nog niet. Na het keusmoment gaan de dames zwemmen in de strontsloot achter z’n huis. Janneke is het bokje en wordt stevig aangepakt door Marnix, ze vecht leuk terug en Bertine kijkt alles rustig aan. Ze wil later haar eigen bedrijfje gaan beginnen met coaching en gooit er alvast een leuk tegeltje in ‘als je blij bent met jezelf ben je gewoon de leukste versie’. Het is te hopen dat het nu bij Marnix ook beter gaat lopen nu er nog maar 2 dames over zijn. In de promo voor de volgende aflevering staat die in elk geval huilend voor de camera.

 

#BZV Blog S10E07 het is een beetje SAAI

In een heleboel huishoudens was er een stevige discussie rond 19 uur ’s avonds. Beide zitten lekker op de bank en vaak zal de dame van het gezelschap (mag ik dat overigens in de huidige tijd nog zeggen) die begint, goh lekker straks Boer Zoekt Vrouw kijken. De man denkt op dat moment van oh fuck, eehhmm dat zal vast haar soort van humor zijn want ze WEET toch wel dat de Formule 1 zo op tv komt. En ik wil die discussie nu niet want STUDIO SPORT is er op en ik moet al eerder switchen omdat ik om 19:45 uur de voorbeschouwing wil zien.

Nou goed, afhankelijk van de verhoudingen binnen het gezin is er samen gekeken naar Formule 1 en daarna Boer Zoekt Vrouw, of zijn beide hun eigen weg gegaan om elkaar daarna even kort sjaggie bij te praten. Nou anyway, Formule 1 was een gave race, Max die van de 18e plek naar de 2e plek ging, Ferrari die super inschatte dat Hamilton 2 keer moest stoppen en dus keurig netjes binnen de marges van hem bleven rijden, dit ging eigenlijk om Hamilton want Vettel is gewoon klaar. Die rijdt als een dweil, als je zelfs tegen onze Australische vriend Daniel moet aanschuren  dan is het slecht gesteld.

De boeren dan, in de vorige aflevering had Wim gekozen en bleef die alleen over met Marit en Paula. De dokter en de laborant. Beide dames zijn dus in staat om legaal spul in huis te hebben om iets te maken zodat Wim nooit meer opstaat. Weet niet of dat zo’n handige zet is maar goed. Ja je gaat aan van alles denken als je naar de aflevering kijkt want het was saai. Kijk Wim heeft één ding heel gedaan en dat is wat meer aandacht geven aan de dames. Ze zijn samen wezen onkruid rooien, hebben wat meer gesproken en de dames merken dat Wim ze meer ‘binnenlaat’, dus dat is mooi. Nou in de volgende ronde gaan ze de badpakronde doen en daarna zal Wim wel mogen kiezen.

Wim heeft al tegen de dames aangegeven dat die ze beide wel leuk vind en dat het nog een lastige keus gaat worden. Dat doet de dames goed, of het was de wijn die ze op dat moment aan het drinken waren, kan ook. De buurman van Wim komt ook even langs en die geeft aan dat het boerenleven soms best ingewikkeld is, soms is het een tijd rustig maar soms is het ook hard aanpoten en zullen ze Wim weinig zien. De boerderij en het werk komt op plek 1, nou de dames geloven daar niet zo in. Ze hebben denk ik nog niet eerder naar Boer Zoekt Vrouw gekeken, geeft niets.

Waarschijnlijk ook de laatste keer dat ze de badpakronde toestaan bij Boer Zoekt Vrouw, bij de F1 en bij beautycontest is die tenslotte ook al afgeschaft en terecht. Het gaat om de inhoud, dus hoe ze de wereld willen redden. Het was echt een saaie aflevering, plus het gevoel leeft ook op dat ze minder beelden maken of aanwezig zijn. Dat de boeren dat wellicht wel weten en gewoon zoiets hebben van nou ik wacht wel tot Tjebbe en Pjotter gaan slapen en dan gaan wij lekker even los buiten de camera’s om.

Bij Jaap komt het keuzemoment eraan en dan maakt een zenuwachtige dame soms rare sprongen, zo ook Marilyn. Zij nam Jaap even apart en wilde toch wel een beetje voorinformatie, Jaap was eerlijk en gaf aan dat de klik er nog niet was. Marilyn vond dat jammer want zag het met Jaap wel zitten maar zal zich nu ook wat geslotener opstellen. Of het deze actie was of dat Jaap het ook al zo in z’n hoofd had weten we niet, terwijl er overigens een vliegtuig overkomt, want die komen om de zoveel minuten bij Jaap over, maar Marilyn wordt bij het keuzemoment naar huis gestuurd.

Jaap gaat niet gelijk staan en geeft een knuffel, ik dacht eerst nog van goddorie wat hard, maar toen dat bij de andere boeren in de uitzending ook niet gebeurde denk ik dat ze een memootje hebben gehad van de redactie dat die graag jankende afvallers willen zien. Petra en Marjan blijven over, Petra wil graag een knuffel van Jaap maar hij is streng en zegt eerst moet Marilyn even weg zijn dan kunnen we los. Yvon Jaspers is ondertussen met een camera ploeg samen met Marilyn aan het inpakken, de tranen komen erbij want ze wilde nog niet naar huis en zag het wel zitten met Jaap. Jaap nam daarna op een nette manier afscheid van d’r en gaf daarna Petra en Marjan een knuffel. Het zal Petra wel worden denk ik.

Dan boer Marnix, waar die vorige week een serieus gesprek startte met Willemijn (dat overigens stopte toen Willemijn een tegenvraag stelde, FOEI ook gewoon Willemijn), was nu Bertine aan de beurt. Marnix die zag het voor de lange termijn nog niet zitten met Bertine, het zal een korte heftige spetterende periode worden maar daarna was het ook over. Bertine gaf wel aan dat ze zichzelf hier wel zag wonen, maar of het geholpen heeft is niet bekend. Wat wel opvalt is dat Marnix direct een antwoord wil, een vrouw die even nadenkt daar het die weinig mee.

Terug aan de ontbijttafel zitten de dames wisselend aan het bier of aan de koffie. Janneke zit aan de koffie en heeft als enige ook nog geen gesprek gehad met Marnix. Ze denkt dus dat zij er uit zal vliegen. Terwijl Marnix op dat moment juist deelt met de kijkers dat die stevig twijfelt tussen Bertine en Willemijn, één van die 2 zal gaan afvallen. Maar Marnix moet wel opschieten met de keus want waar het in de vorige aflevering nog allemaal leuk was, hij zit nu zelf vol met spanning, zelfs de dieren merken het. Janneke zit ook vol met spanning. Dus kom op, keuzemoment.

Nou dan naar de dames, bij Steffi mag papa de heren even komen keuren. Maar ja eigenlijk zegt die gewoon wat die moet zeggen, ze lijken me aardig, ze zijn best lang en als jou gevoel aangeeft met welke je verder wil dan zal het wel goed komen. Wat jammer is want ik had graag even gehoopt dat Roel ook even iets zou zeggen over de ‘hobby’ van z’n dochter en dat daarna pa even netjes had uitgehaald. Maar goed. Wat niet is kan nog komen. Nou niet meer voor Kevin want de jongste van het stel die mag naar huis. Harrold en Roel blijven over.

Bij Michelle is het keuzemoment ook daar, de beelden die we verder zagen waren maar saai. Ze waren aan het werk of lagen wat te relaxxen. Oh en volgens de hond van Michelle (1 van de velen) zijn het geen echte kerels, want normaal gesproken moet die het niet hebben op echte mannen. Hij vind deze 3 wel leuk. Nou Zeno mag naar huis, tot volgende week.

BZV S10E06 op zich logisch dat ze vrijgezel zijn

Tijdens de logeerweek wordt altijd duidelijk welke boer er gewoon geen tijd heeft gehad voor een serieuze relatie en welke boer daadwerkelijk het spel van het verleiden niet doorheeft. Zo ook vandaag, de tweede dag van de logeerweek en dus de eerste avond/nacht. Nou over die nacht kunnen we vrij kort zijn, daar is weinig tot niets spannends gebeurd. En dan spannend in de zin dat de KRO het spannende tv zou vinden zeg maar, kortom ’t is nog maar saai.

Marnix is niet op z’n gemak en de dames ook niet echt. Bij Marnix groeit het gevoel van binnen maar niet, maar kerel als je ook niet in gesprek gaat met de dames dan krijg je dat ook niet. Hij is nog even met Willemijn gaan praten, maar na 3 vragen en antwoorden was die er klaar mee. Willemijn gaf aan dat ze zichzelf best zag wonen op een boerderij, lekker tussen de dieren, maar vroeg serieus aan Marnix of die er dan ook vanuit ging dat alles nog steeds op zijn manier zou gaan. Tsja daar had meneer niet op gerekend en toen was het einde gesprek.

Ook Janneke zit niet zo lekker in d’r vel bij Marnix, de sfeer is gespannen en daar houdt ze niet zo van. Ze weet niet hoelang ze dit nog volhoudt. Marnix maakt ondertussen even een ontbijtje voor de dames. Waar het de vorige avond nog vol romantisch was ontbreekt nu toch de inhoud, de diepgang, want wat gaat er onder deze botte hork schuil, een aardige vent met een redelijke handleiding zo laat het programma zien. Maar zien de dames dat ook, dat is maar de vraag.

Bij Jaap gaat het redelijk z’n gangetje. De dames ergeren zich wel aan het geluid van de vliegtuigen maar ach. Jaap wordt goed verwend door de drie dames en beloond ze door ze rustig te laten starten bij het inpakken van de diverse bloemenkarren. Daarna mogen ze aan het werk in de kassen zelf. Nee onze Jaap die komt er wel. Eerst Marian naar huis sturen en dan de keus maken. Petra ziet het in elk geval wel zitten, dus die zal in de volgende ronde wel afvallen.

Wim die is ook niet zo heel erg goed in het voeren van een diepgaand gesprek, nee geen grappen over stotteren. Hij regelt dan wel dat die met Paula er in de ochtend op uit kan maar in plaats van wat flirten of dingen over haar te weten te komen, gaat die vertellen dat die het nog niet weet, dat alle drie de dames nog kans maken. Ja zoals Paula zelf al aangeeft, een dame wil het gevoel hebben dat ze bijzonder is en dat het niet een willekeurig lootje is die toevallig getrokken is. Ook Marlies heeft twijfels, ze verteld dit aan Wim, bij haar is de vonk nog niet aan. Er komen zelfs nog geen spetters vanaf.

Marit die ziet zichzelf al wel met Wim op de boerderij wonen, lekker een paar daagjes werken in de praktijk en dan de andere dagen Wim helpen. Eehhmm ben ik nou gek? Als je toch een eigen praktijk opent dan werk je toch niet van maandag t/m woensdag en heb je dan weekend? Dat is toch gewoon normale werkweken draaien, visites rijden, nooddiensten doen etc? Maar goed ze ziet het in elk geval zitten. Dat is mooi. Wim die haalt z’n oude crossauto uit de garage en hij gaat samen met de dames wat crossen over het land, ja niet heel de dag praten dat is saai.

Wim mag kiezen en stuurt als eerst Marlies naar huis, die vind het niet erg. Wim geeft eerlijk toe dat die Marlies ook had gekozen ook als ze niet had gezegd dat er nog geen vonk was. De andere dames lijken niet heel erg blij te zijn, nu moet Wim z’n andere kant laten zien en ook echt interesse gaan tonen. Anders kan die de stapel brieven van zolder gaan pakken. Yvon fluistert hem nog even goed in wat die moet doen.

Bij Michelle gaan ze onder het genot van een leeg glas, een kampvuur en een goeie sfeer elkaar wat beter leren kennen. Michelle verteld over een langdurige relatie die bij haar meer kapot heeft gemaakt en dat dit lang heeft geduurd voor ze zichzelf weer kon waarderen. Maarten heeft ook zoiets meegemaakt, ja dat was ook de zin die die uitsprak en meer kwam er niet uit. Geeft ook niets.

Met Ruud heeft ze een leuk gesprek over de toekomst, ze willen beide wel kinderen maar Ruud heeft z’n eigen bedrijf. “Daar heb je toch over nagedacht hoe dat straks zal moeten”, maar nee daar heeft Ruud nog niet over nagedacht of hij geeft het niet toe. Tsja het is BOER zoekt en dus zal Ruud wel moeten verhuizen als die wil, maar dat kon nog wel eens lastig gaan worden. Dus het zal Zeno wel worden uiteindelijk.

Dan naar Steffi, de heren slapen nog en Steffi is al de hengsten naar de wei aan het brengen. Bij het ontbijt zitten er 2 beneden maar Harrold ligt nog boven te slapen. Steffi die praat met de heren mee alsof ze one of the guys is ‘ja die moet vast goed uitslapen om straks weer de leukste thuis te zijn’, waarmee ze het signaal geeft dat het #Harroldxit is. Maar later gaan de twee toch samen even weg met Harrold z’n tractor. Ja hij kan toch ook wel serieus zijn. Hij woont vlakbij, heeft z’n eigen werk en helpt goed mee. Nee dus die zal ze wel niet kiezen.

Eén die vreselijk door de mand is gevallen is Roel. Dat gedoe met z’n wereldvakantie ja dat kan gewoon gebeuren, dat kan zo gepland zijn al maanden voor de oproep van boer zoekt vrouw er was. MAAR hij had een serieus gesprek met Steffi en de beste vent die zegt ‘Ja ik vind het heel mooi wat je doet met die paarden, leuk dat je een hobby hebt’. Een hobby? Hobby? Godsamme kerel het is d’r werk, iets waarvoor ze ’s ochtends vroeg opstaat als jij nog nat ligt te dromen van je eigen beeld in de spiegel. Daarna zegt Steffi wat en praat die tot 3 keer toe door d’r heen. Nee echt helemaal klaar mee, inpakken en op dat vliegtuig trappen. Maar ik ben heel bang dat ze gewoon voor hem gaat kiezen…

Volgende week kiezen er 3 boeren ook hun eerste afvaller.

BZV S10E04 het verplichte nummertje

Het leukste van Boer zoekt vrouw is toch eigenlijk wel dat we de wat stuntelige boeren zien in hun eigen omgeving, daar gaat het uiteindelijk om, daar moet de liefde ontstaan en zie je wat voor man/vrouw de boer onder die overall daadwerkelijk is. Niet dat sollicitatiegesprek van aflevering 3 of het bekende dagje uit wat dus vandaag werd voorgeschoteld. Ik vraag me ook sterk af of de boeren van te voren zijn gekend in de plannen of zijn gevraagd wat ze graag willen doen.

Voor het programma begint is er overigens veel reclame te zien voor gehoortoestellen en radio 5, maar goed het zal. De 5 boeren gaan vandaag op pad met hun 5 briefschrijvers met de bedoeling om er 2 te laten afvallen.

Jaap ging met z’n dames eerst druiven plukken, daarna limoncello maken en toen mochten de dames hun favoriet gerecht koken. Kortom een ideaal moment om eens wat van de dames te horen, wat voor types zijn het, wat voor hobbys hebben ze etc. Nou daar dacht 1 mevrouw dus mooi anders over, die wilde eerst even weten of Jaap rookte. Ja dat deed die af en toe, nou als die dat bleef doen dan ging ze naar huis want dat vond ze niets, (ze heet overigens mevrouw Tabac/k) en later op de dag wilde ze exact de punten horen die Jaap leuk aan haar en haar brief vond. Jaap stond met z’n mond vol tanden en ja heel kijkend Nederland ook, want damn meid ongesteld kan je niet meer zijn maar wat is er aan hand. Jaap deed ook het terechte en stuurde haar naar huis. Daarna was het keuzemoment daar en moest die helaas afscheid nemen van Jaws.,

Dan naar onze boer met de grote bek maar het kleine hartje Marnix, die altijd gelijk wil hebben. Hij en de dames gingen eerst gezellig roofvogels knuffelen, daarna bier proeven en toen bbq’en. Een ruige daginvulling en dan daarna Yvon op Marnix afsturen omdat zo weinig intieme vragen aan de dames heeft kunnen stellen, nee daar was het ook echt de setting voor #KRONCRV. Maar goed 2 dames vonden ook dat het wel redelijk oppervlakkig bleef bij Marnix, hijzelf heeft een ander beeld, vond het wel gezellig en er waren ook wel serieuze gesprekken. Ja die gingen dan over het bier en of er ketchup of mayo bij de worst moest maar oke prima. Hij is ook teruggegaan van 5 naar 3, Bettina, Willemijn en Janneke mogen komen logeren. De andere dames kregen geen uitleg, op de vraag van Yvon wil je nog uitleggen waarom ze niet meegaan zei die gewoon ‘nee’. En ja dat gedrag dat kan of stoerdoennerij zijn of gewoon echt een botte hork die straks eindigt zonder dame. Misschien kan die met die eikel in Canada van vorig jaar gezellig op pad.

Wim die mocht met z’n dames eerst zeeleeuwen knuffelen, zeeleeuwen hebben een groot geslachtsdeel (‘Ja die niet gaan aaien he’) en hij plaste recht voor de dames in het water. Daarna gingen ze op de boot langs de deltawerken varen met drank en eten. Ach heel diepgaand hoeft het tenslotte ook niet te zijn. Wim is dat wel, de dames die hij weinig heeft gesproken op die dag (nee er volgt nu geen flauwe grap omdat die stottert, die viel verkeerd op Twitter :)) neemt hij nog even apart. Ja keurig zo hoort dat, Wim zoekt ook geen dame die hem komt helpen op de boerderij. Nee heb gewoon lekker zelf je eigen werk/passie, dan hebben we iets waar we het over kunnen hebben ’s avonds. Wim kiest voor Marit, Paula en de dame die links zat. Ja er wordt geen naam geroepen en ik weet hem ook zo even niet, dus zo eerst maar even :). Paula is overigens groot kanshebber omdat zij en Wim wel een klik hebben qua hun werk.

Dan naar de dames, Michelle begint elke aflevering wat ‘minder’ te worden. De dag was wat spiritueel ingestoken, eerst gaan ze picknicken en geeft Michelle elk van de heren een steen/kristal. Ze legt wat uit over de spirituele mogelijkheden en je ziet dat sommige heren de neiging hebben om zichzelf knock-out te slaan. Daarna gaan ze paardefluisteren en als laatste gaan ze gezellig quad rijden. Echte gesprekken worden niet gevoerd en Michelle kiest op haar gevoel voor Zeno, Ruud en Maarten. Ze geeft ook nog even mee dat ze niet van koken houdt, dus dat mag één van de heren gaan oplossen.

Dan gaan we naar Steffi, nog steeds een behoorlijk minderwaardigheidscomplex en helaas was er geen van de mannen die daar (in elk geval wat we op beeld hebben gezien) eens even doorheen ging prikken. Maar Steffi mocht met haar heren het bos in, survivallen, dus pissebedden eten, brandnetels plukken etc. Ja heren je moet er wat voor over hebben. Het zijn redelijk veel Brabo’s bij elkaar en ja dan gaat de KRONCRV de ondertiteling aanzetten want anders dan verstoat de rest van Nederland het nie. Daarna gaat Steffi kiezen voor Harrold, Kevin en Roel. Roel die is er overigens maar voor de helft bij, want hij had al met een buddy van ‘m een reis geboekt. Dat is al een voorteken Steffi dat dit hem niet gaat worden. Ze zal wel voor Harrold gaan vermoed ik.

Op naar de logeerweek, de pouletjes kunnen weer gesloten worden, welke dames gaan er weg en houden de relaties stand tot de laatste aflevering. We zagen ook nog dat Wilfred (één van de afvallers van de vorige keer) toch weer aan het daten is. Kortom mogelijk toch nog 9 boeren die op het eind de liefde hebben gevonden. Ja de 10e boer is gediskwalificeerd de vorige keer dus helaas pindakaas.

BZV S10E03, De locomotiefdates

Dan is het tijd voor de speeddate, vroeger kwamen de boeren dan eerst bijeen in een mooi supermooie kasteel. Dan had je de bordesscene, waarbij de boeren als een stel pronkpaarden werden voorgesteld aan de dames/heren briefschrijfsters en daarna begon het ongemakkelijke 10-minuten gesprek.
Nou nu hebben ze het anders gedaan, het kasteel is een trein geworden, geen moderne nee een ollerwetse stoomlocomotief. Marnix, Michelle, Jaap, Steffi und die Wim gaan op liefdesjacht.

Op het station van Beekbergen gaan de boeren eerst met elkaar even voorbespreken. De boeren zien de dames en heren al langslopen. Bij de briefschrijfsters zitten echt mooie types. Van echte kakmadammetjes die de trein zien en denken van gadver m’n jurkje wordt vies. De man van 2 meter lang heeft een rugzak meegenomen, hij is voor Steffi gekomen, die zocht een lange jongen. Nou dat gaat lukken. Het mooie van dit moment is altijd het verschil hoe de jongens en de meiden elkaar aan zichzelf voorstellen. De jongens zien elkaar als makkers en de dames zien elkaar als grootste wereldconcurrenten. Heerlijk.

De bordesscene is dus verplaatst van het bordes naar het trein rangeerterrein van Beekbergen, ja de meest romantische plek dichtbij Apeldoorn. De boeren lopen achter een trein weg en worden toegejuicht. De eerste briefschrijvers hebben zichtbaar al spijt en denken van verdomme hoe kom ik hier weg. De andere zwijmelen langzaam weg. 1 van de dames van Jaap die is familie van Jaws uit de James Bond film. Godsamme wat die eruit. Het zal voor een goed doel zijn, maar laiverd had dit eerder laten doen.

De boeren gaan elk in hun eigen coupe en mogen daar 5 minuten per schrijver/schrijfster spreken. De boeren zijn zenuwachtig, kortom dat worden ongemakkelijke gesprekken, lange stiltes, rooie koppen, kortom heerlijke tv! Vanwege budgetredenen zijn er maar 4 coupe’s gereserveerd dus is Steffi gedumpt in het gras naast de wagon. Goedzo redactie van BZV, wie gaan we pakken, ach er is 1 meid met een minderwaardigheidscomplex, die vind da vast niet erg. Alle schrijvers die zoenen met de boerinnen behalve de eerste kerel bij Steffi, die vind het ook wat eng.
De trein gaat ook echt rijden.

Jaap heeft een stukje Engels voorbereid maar niet echt geoefend. Dus de tekst ‘ you never get a second sjans for a first impression’ . De kakdame heeft worst meegenomen voor Marnix, kijk heerlijk. De boeren maken de standaard foutjes, ‘ leuk dat je uit Friesland hierheen bent gekomen ‘ , ‘ ik kom uit Gelderland’. ‘ zonder vet geen pret’ , goddorie waar komen die dames weg. 1 van de dames van boer Wim die noemt zichzelf boer, ja want ze heeft een moestuin. Alleen het lukt nog niet echt, want ze houdt niet zo van het wroeten in de grond. Zeg dan niets meid. Marnix geeft z’n dames 1 bos bloemen, hij zegt er ook bij de eerste en de laatste bos die je van me krijgt. Kijk heerlijk, daar hou ik van.

Steffi heeft wat lange stiltes in de gesprekken. De mannen zijn wat afwachtig, wellicht kan ze het frikandellespelletje van Agnes lenen. Bij de gesprekken met boerin Michelle dan vliegt de 5 minuten om en bij Steffi duurt t ff. Jaap heeft overigens wel de meeste dames met de mooiste creaties uitgenodigd. Dus naast de zus van Jaws heeft die er 1 met een jurk die alle kleuren van de regenboog in zich heeft. Jaap heeft wel een goeie starttekst naast de Engelse openingszin, ‘ ben je zenuwachtig’ ‘ nou dat is nergens voor nodig want ik ben zenuwachtiger’.

Steffi heeft toch redelijk veel lange verlegen jongens uut Brabant gevraagd. 2 maal verlegen, dat levert vast leuke tv op dachten ze… Jaap blijft z’n One-liners er in gooien, en het gaat er bij de vrouwen in als koek. Wacht maar tot ze deze aflevering zien en dan denken van verdomme, hij is minder speciaal. Joost, een man voor Steffi, die zegt even heel eerlijk dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken. Steffi valt op langere kerels, met een beetje vet op ‘t lijf… Steffi heeft na 5 gesprekken al 4 mannen die ze echt leuk vind. Kortom dat wordt nog even goed schiften.

1 van de kerels van Michelle die heeft een leuk cadeautje meegenomen. Een spiritueel doosje, maar heel erg blij is ze er niet mee. Tenminste ze zegt van wel, maar ‘t lichaam zegt van Jezus kerel wat origineel. Maar na de 4 kanshebbers komen er nog 2 boeren langs bij Steffi die ze echt leuk vind. Dus denk dat Steffi er gewoon 2 seizoenen van gaat maken. Kan ze eerst deze 5 even doen. Marnix die ‘ test’ de dames alvast even op hun standvastigheid, sommige die sneuvelen maar er zijn er een paar bij die heel super boven komen drijven. Maar Marnix die is ook wel een beetje irritant, zou wel eens de nieuwe sjaggie boer kunnen worden. Net als die chagarijn die een paar jaar geleden gewoon boos wegliep, maar denk dat het een act is. Het leuke is dat alle schrijvers er met een goed gevoel uitgaan, dus of de KRO zend maar 25 gesprekken uit of er zijn straks een hoop heren/dames teleurgesteld. Steffi die zegt nu al tegen 2 jongens dat ze bij de bordesscene continu naar hem keek, dus of ze is scheel (is nog niet opgevallen) of ze playt de boys.

Na alle gesprekken moeten de boeren een keus maken. Van 10 terug naar 5. Jaap begint met 2 duidelijke nee’s. Steffi zit nog op 6 ja’s en moet nog even door twijfelen. Michelle die gooit alle Brabanders eruit. Wim is de eerste die z’n keuze bekend gaat maken. Wim kiest voor Paula, de dame die in een laboratorium werkt met wormpjes die weer bij Wim in de grond zitten. Ja hiervoor heb je het moeten zien want anders snap je het niet. Irena is de tweede vrouw die mee mag op de speeddate, Dan mag de dame die graag een half jaar met een boer op pad wil (kansloos dus), Marlies mag ook mee en als laatste mag een dame mee met een niet uit te spreken naam. Ja wel voor Wim trouwens en dat is best knap.

Michelle mag daarna haar keus bekend maken, ze kiest als eerste voor de iets te grote en te brede vent, dan voor Maarten (wat hem ook wel gaat worden), dan kiest ze voor Geurt (of Ruud maar dan verkeerd uitgesproken), Stefan (met het stomme cadeau en de 2 oorbellen mag ook mee) en als laatste mag Sietse mee op speeddate.
Marnix mag kiezen, Sylvia is de eerste die glimlachend naar voren mag komen, Jony (kakdame die is losgekomen) mag ook mee, Janneke (met de koude voeten) mag ook mee, Bettine is nummer 4 en als laatste is Willemijn. De vrouw met de stevige mening mag niet mee.

Jaap mag daarna z’n keus maken, als die Jaws kiest word ik gek. Jaap kiest voor, Gaby (JAWS) WTF man. Nou Jaap heel goed, want je moet kiezen met je hart en niet met je ogen, maar oké. Dan kiest Jaap nog een paar dames met de voornaam met een m, ook die met de jurk met zoveel kleuren. Als laatste is Petra uitgekozen. De rest van de dames mogen weer naar huus. Steffi heeft de namen van de heren op haar hand gezet, Paul (de man van 3 meter uut Drenthe) mag als eerste mee, dan Kevin (als die tenminste vrij kan krijgen van de basisschool), Roel mag ook mee, Denny is de 4e die mee mag en als laatste mag Harold mee. De rest mag naar huus. ‘ het was echt fucking moeilijk’.

Volgende week gaan de boeren scheuren, met dolfijnen zwemmen, met uilen vliegen, vuur maken en bekennen dat een boer rookt.

BAMBAM!

BZV S10E02

Het lange wachten wordt dan eindelijk beloond. Yvon Jaspers is weer op tv en heeft lekker wat extra publiciteit rondom het programma geregeld. Was het bij aflevering 1 nog het verhaal dat ze na de opnames altijd even lekker goed haar man moest verwennen, anders voelde die zich achter gesteld en voldeed Yvon niet aan haar huwelijkse plichten.

Nee dit keer staat Yvon negatief in het nieuws, ja eigenlijk vrij dom van haar. Je zou verwachten dat ze na het vorige akkefietje (iets met lelijk servies) wel iets geleerd had. Ze zal op d’r vingers worden getikt omdat ze bijklust als frontvrouw van wat boerenverenigingen. Tsja Yvon je gaat nu al 10 jaar met boeren om maar je hebt de slimheid nog niet overgenomen. Als je dit wat slimmer had aangepakt was je gewoon legaal aan het binnenlopen. Nu krijg je op je donder en kost het je waarschijnlijk geld. Doe gewoon net als de andere NPO geldplukkers en richt meerdere b.v.’s op, doe wat met adviezen, productie enz. enz. Dan stroom je legaal binnen.

Goed nu na de aflevering rondom de 10 boeren, of 10 eigenlijk worden het er 9 maar dat komt zo wel.
De voorspelling van eerder dit jaar:
5 boeren met minste brieven:
Wilfred
Jaap
Rudie
Remco
Saskia
5 boeren met meeste brieven:
Steffi
Marnix
Jan
Michelle
Wim

Yvon is weer met de meest milieuvriendelijke auto op pad. We beginnen bij Saskia, 9 mannen willen met haar op pad. Saskia is na het verliezen van haar man weer op zoek naar een nieuwe vent, nu de kids wat ouder zijn mag het weer. 1 man die heeft kaas meegestuurd, heel erg slim, zelfs een geschreven brief. Geschreven dat is met een pen, de boer heeft ook een snor. Maar daar houdt Saskia wel van. Er komen meerdere leuke mannen langs, maar Saskia belt de man die dagelijks in de sportschool hangt. Nee dat gaat een succes worden #NOT.

Dan naar Wim, 28 jaar uit Flevoland. De hond is mee, yeeha. Wim heeft redelijk wat brieven gehad, kiek supergoed. Hoop niet dat die ze alle 333 moet terugbellen, want dan gaat het even duren. Maar Wim is goed bezig, moet keuzes maken. Maar dat is wel lastig, want te jong kan best nog wel leuk zijn. Alle 333 brieven en dames zijn leuk. Na een tijdje is het Wim gelukt om 10 dames te selecteren, wel netjes want ze zien er allemaal anders uit. Blond, brunette en af en toe een rooie.

Dan naar Marnix, 39 jaar. Hij heeft een leuk t-shirt aan, ‘ ik vind het mar-nix’ , en daar vinden we de reden dat die nog vrijgezel is. Als dames een brief zouden mogen terugtrekken dan zouden ze het doen. Ach ja. Marnix heeft niet heel veel brieven, maar wellicht zit de ware dame er tussen. Marnix had er ook al niet op gerekend, heeft geen hulp geregeld. Yvon begint met 12 maar komt daarna met extra. Marnix heeft als voordeel dat je met weinig brieven niet echt met stapels hoeft te werken. Marnix krijgt giga veel paardemeisjes die hebben geschreven. Maar daar valt die niet echt op. Marnix heeft toch een paar paardemeisjes erbij uitgenodigd, ach ja het het ook voordelen,

Dan krijgt Wilfred z’n uitslag te horen. Hij heeft een 6-tal brieven gekregen, zegt dat die 6 wel leuk vind maar hij had wel iets meer verwacht. Nu maar hopen dat er iets bij zit. Wilfred heeft een verrassing, want Yvon heeft alvast 1 vrouw geregeld. Wilfred rent gelijk naar de bedstee maar wordt door de regie gestuurd naar de stal. Daar zit ze klaar. Op naar de date. Sabine begint gelijk met de ‘ onderhandeling ‘, ze is bereid om te helpen en wil de kalfjes aaien. Aagghh wat lief #yak. Wilfred heeft het gevoel dat Sabine het niet helemaal is. Kortom tijd voor de volgende, op naar Laurette. Zij zit klaar op de houtsnippers. Wilfred denkt nu alweer van goddorie Yvon wat doe je. Maar Laurette heeft wel een cadeau meegenomen, een lekkere fles drank. Wilfred is heel dankbaar voor het cadeau ‘ ja hier ben ik ooit ziek van geweest’… Nee deze kan ook weer naar huis. De andere 4 dames mag Wilfred zelf gaan bellen.

Dan naar de oudste boer van het spel, Jan, die z’n stem kwijt is. Iets met kermis. Jan heeft 33 brieven gekregen. Helaas mag Jan niet door naar de volgende ronde. Z’n kids helpen mee en Yvon leest nog even de voorbereide brieven voor. Jan gaat daarna rustig in de kamer zitten om de brieven door te nemen.

Michelle is de tweede boerin die langskomt, de meid met het miljoenenbedrijf waar ze samen met d’r familie in werkt. Michelle heeft zich aangekleed met d’r mooiste jurk, of nou ik hoop het niet want ‘t ding zag er niet uit. Michelle kreeg een eerste zak met post en daarna komen er nog een paar kratjes langs met brieven. Kortom, Michelle is door. 326 brieven heeft ze gekregen. Keihard door. De BBQ wordt aangestoken met de brieven die sowieso niet door gingen en ze maken er nog een gezellige avond van. De volgende ochtend is ze er bijna uit, maar wel wat een moeite. Met brieven vol met veel humor, ‘ we are the champignons’. Na een lange dag heeft ze de 10 mannen uitgekozen, soms was het gewoon uiterlijk en soms gewoon de brief. De jurk hangt al klaar.

Rudie is de boer uur ‘t Noorden, kwam er na aflevering 1 achter dat het een broertje is van een oud klasgenoot, was blij dat ik hem niet teveel heb behandeld in de vorige blog. Maar helaas had Rudie te weinig brieven om door te gaan naar de 2e ronde. Het waren er in totaal 9 brieven, ondanks dat Rudie zegt dat het gaat om de kwaliteit is Rudie toch wat ontdaan door het lage aantal. Rudie mag gelijk aan de bak en nodigt 1 van de dames uit. In plaats van afspreken ergens op een neutrale plek knalt die er gelijk in ‘ je hebt wel vervoer neem ik aan ‘ … Heerlijk die boerenbeleefheid.

Jaap is de boer die is opgesloten in z’n kwekerij. Jaap heeft z’n zus meegenomen voor de assistentie bij de taart en bij de brieven. Yvon bouwt het aantal leuk op, ze begint met stapels van 10 en het eindigt bij 48 brieven. En dat is genoeg om door te zijn, hij zit bij de laatste 5. Onverwacht, maar wel mooi. De ouders van Jaap komen de 10 keuzes even keuren.

Dan naar Steffi, de boerin die gewoon een bar in huis heeft. Maar ook die meid met het lage zelfvertrouwen. Yvon bouwt de spanning weer even leuk op, eerst weer even wat vragen stellen en dan pas met de brieven komen. Steffi krijgt een paar brieven die ze alvast mag lezen. En dan komt de volgende stapel. In totaal zijn er 49 brieven binnengekomen, kortom Steffi is door. D’r zelfvertrouwen wordt nu gereset is te zien op tv. Dus ze houdt er in elk geval 1 ding aan over. Stap even uit die negatieve bubbel meid en mok d’r wat van.

Als laatste mag broer Remco. Remco wordt ontvoerd door Yvon, tijdens de rit mag die een brief lezen. Maar het was 1 brief te weinig, hij mag helaas niet door naar de volgende ronde. Yvon heeft alle dames gewoon uitgenodigd voor een feestje. Remco heeft vals gespeeld en is verbannen, hij had al met wat dames afgesproken.

4 van de 5 goed voorspeld, dat is al heel netjes.

DOOR:
Steffi
Marnix
Wim
Michelle
Jaap

Op naar de speeddates.

“Al nagedacht over anticonceptie?”

De deurbel ging, we waren nog heerlijk met z’n 5-en thuis. Ewoud, Gwendy, ik en de twee dames van de kraamzorg. Echt super dames trouwens hoor, we kregen de vraag of we er een stagiaire bij wilden, nou geen seconde spijt van gehad. Maar goed de deurbel ging. Er staat een jonge vent voor de deur, een bruine aktetas en hij stelt zich voor als onze huisarts.

Ik kende de man niet, maar sinds de verhuizing, de wens van het zwanger worden en dat m’n oude huisarts uut Sibboern met pensioen ging ben ik maar eens ‘verhuisd’ naar een doktersclub in de stad. Daar zitten meerdere dokters in de maatschap en nu net die ene die ik wel 1 keer gezien had was met pensioen gegaan. Nou deze jongeman kwam dus even langs om te kijken hoe het met de kleine gaat. Maar toen die de kamer binnenkwam kon ik merken dat de drie aanwezige dames wel heel erg gecharmeerd waren van deze verschijning. Ja een jonge vent, 3 dagen oude baard schat ik, geen grammetje vet op z’n lijf, houtbakkersshirt etc. De dames waren er dol op.

Hij kwam Ewoud even checken, heeft heel kort even naar z’n ademhaling geluisterd. Het voelde net zo als dat ik bij een autodealer even tegen een band aanschop om te kijken of het goed is. Je weet dat het enigszins wel goed is maar ach heel veel heb je er ook niet aan. Toen de man de kleine had gecheckt draaide die zich naar ons, vroeg hoe de bevalling gegaan was en daarna kwam de vraag of we al nagedacht hadden over anti-conceptie.

Mijn eerste, INTERNE, reactie was zoiets van daar ben je dan iets te laat mee. Maar hij bedoelde het vrij serieus, ja want je wilde toch na een paar maand niet gelijk al weer zwanger zijn, dus maar even een rubbertje erom. Ik dacht nog, deze man heeft van huis uit het geloof in elk geval niet meegekregen. Maar ja we hebben gezegd, goeie tip, we doen het wel even rustig aan. Daarna ging de beste man weer weg en waren de dames in elk geval nog een paar uur van slag.

Maar de zorg is dus super geregeld, ja wellicht hebben wij geluk gehad hoor en loopt dit bij alle anderen super mis maar hier ging het super. De twee aardige dames hebben ons opgepikt vanaf het ziekenhuis, een warme overdracht noemen ze dat. We mochten in het ziekenhuis blijven overnachten omdat het al laat was toen ze klaar waren met de ‘naweëen’ van de operatie. Niet dat je lekker ligt hoor in zo’n ziekenhuis, ik mag uiteraard niet op een ziekenhuis bed liggen want dat kost geld. Nee ik mocht op een stretcher die gemaakt is voor mensen die maximaal 1.80m zijn.

Maar ik klaag niet hoor, absoluut niet. Ook niet omdat we om de 2,5 uur onze wekker moesten zetten om de kleine te verschonen, te temperaturen en aan de borst te doen. Dit onder begeleiding van de nachtzuster. Nee ik klaag niet omdat ik als man net de geboorte heb meegemaakt dus echt diep en diep respect heb. Dat had ik al natuurlijk want ondanks dat ik zelf ook wel een klein beetje ervaring heb met het mee tillen van wat extra gewicht in de buik, een kleine meedragen is toch wel wat anders.

De volgende ochtend gebeld met de kraamzorg, als u ooit nog één goed adres zoekt Het Groene Kruis, en een uurtje later waren de twee dames er. Jep inderdaad inclusief stagiaire. Wat we uiteraard prima vonden, iedereen moet het leren tenslotte en ja 4 handen kunnen meer dan 2.

En in het begin kijk je best wel gek aan tegen de kraamzorg. Ik bood ze koffie of thee aan, liet ze het huis even zien en daarna pakte ze de wasmand en begonnen ze met de hulp. Dat ik dacht van verdomme waarom heb ik m’n nog niet gestreken overhemden tijdelijk even weggehangen. Dit is m’n kans. De dames zijn echt geweldig, kijk die huishoudelijke hulp hadden we nog wel gered. Maar de opstart, begeleiding en tips over de kleine was echt briljant.

Want de kleine man kwam redelijk misselijk uit de bevalling. Dat het die vast van z’n vader want die is ook niet zo dol op achtbanen, zeker niet als ze over de kop gaan. En tijdens de zwangerschapstraining heeft de aardige trainster vaak genoeg voorgedaan hoe de rit van een kleine van baarmoeder tot exit eruit ziet. Thats a hell of a ride.

Maar misselijk dus, kortom hij had weinig dorst, sliep niet echt heel denderend en het aanhappen op de borst ging nog niet goed. Daarnaast had die ook nog niet geplast en ja dat moest eigenlijk wel binnen 24 uur. Shit denk ik dan, verdorie er zal toch niets mis zijn met onze kleine man. Ach zei de kraamzorg, na de eerste 24 uur kijken ze het altijd nog een tweede 24 uur aan en daarna mag die even voor controle.

En gelukkig tijdens de eerste nachtelijke verschoning thuis kwamen we erachter dat het verstandig is om bij het luier wisselen even een doekje te leggen over één bepaald onderdeel van Ewoud. Hij heeft mama bijna geraakt, het bureau zat eronder maar wat boeide het, hij heeft geplast. Op naar de volgende uitdaging.

Dat was die van het niet zo goed aan de borst willen drinken. Omdat het menneke al een kleine 2 dagen zonder eten zat, papa zou gek worden, mochten we hem tijdelijk even bij voeden. Dus dan word je als papa op boodschap gestuurd, eerst naar het Groene Kruis gebouw voor een ‘huurkolf’ en daarna richting een supermarkt om een aantal zakjes melk te halen. En nee dit hoefde niet gelijk een hele doos te zijn, want dat was zonde van het geld, nee een klein doosje met 3 zakjes was eerst genoeg. Nou na 4 winkels denk je bij jezelf, ach ik kan die hele stad wel blijven doorrijden maar aan benzine heb ik die grote doos er nu bijna uit, kortom haal die doos maar.

Maar ook daar had die weinig zin in. Uiteindelijk kwam de verloskundige en werd er overlegd of wellicht z’n tongriem niet lastig zat te doen waardoor de kleine niet goed zou kunnen aanhappen en zuigen. Ja dat was simpel op te lossen door dat vliesje wat door te knippen, niets engs. En in m’n hoofd ga je gelijk nadenken over scenario’s en ja ach al vrij snel denk je van ja het klinkt logisch, laten we maar eens kijken. Gelukkig zei de verloskundige, niets aan de hand, we kijken het eerst even aan.

En warempel de kleine man begon ’s nachts ineens goed te reageren op de extra voeding. We moesten het wel via het zogeheten vingervoeden inbrengen. Dat is dat je een pink in z’n mond stopt, dan gaat die daar op sabbelen, als beloning spuit je dan voorzichtig ook wat melk naar binnen, via een spuitje en een slangetje dat in z’n mond zit. En warempel de 20cc was toen zo naar binnen. En na een nachtje had de jongeman wat meer energie. Hij begon zelfs goed te happen richting de borsten, net papa.

Nou ondertussen drinkt die als een malle, is die in 2,5 week al een half kilo gegroeid ten opzichte van z’n geboortegewicht en doet die het gewoon goed. Zijn we trots op de kleine man en kunnen we na iets meer dan een week zonder kraamzorg met een trots gevoel naar onszelf kijken. Tot nu toe kunnen we het best aan. Af en toe wat rooie oogjes vanwege een klein beetje slaaptekort maar dat komt allemaal best goed.

Ach en ’s avonds trekken we het tegenwoordig al weer tot 21:00 uur. Dus dat is best knap, nog even en ik kan de 2e helft van een champions league wedstrijd uitzien zonder dat ik in slaap val! But it’s worth it all!

Wow, #zwangerschapstraining is echt leuk

Echt het klinkt gek en alle mannen zullen me niet geloven, maar het is echt leuk. Tuurlijk de eerste keer dat je daar zit in zo’n vergaderzaal van zo’n vierkant pand waar je kraamzorgtoko huisvest voel je je gek. Als dan de jonge blonde juf ook nog even vraagt of je bij het voorstellen wilt aangeven of je er vrijwillig zit of dat je verplicht mee moest, dan weet je het. Dit is gewoon om even te laten zien wie er nu de baas is. En dat is prima, tuurlijk zeggen we allemaal dat we er vrijwillig zitten, tuurlijk. Je denkt toch niet dat je in een hok met 6, met hormonen van de teen tot de tepels gevulde, zwanger vrouwen gaat zeggen dat het een verplicht nummertje is en je liever op de bank lag Voetbal Inside te kijken. Tuurlijk zeg je dat niet. En na de 2e les denk je dat ook niet meer….

Want er komt een moment in de zwangerschap dat de verloskundige zegt van hebben jullie al nagedacht over een training. Dan komt een riedel wat ze allemaal zelf aanbieden en wat handig is. Aangezien de zwangerschap zeer voorspoedig verloopt, veel van de zaken van de ‘checklist’ binnen zijn, is het inderdaad tijd om eens een training te boeken. De zorgverzekeraar betaald 90% van de kosten, dus ja laten we dan maar de ‘Oh jee, een wee’ cursus boeken bij het Groene Kruis. Die worden om de zoveel tijd gegeven op allerlei plekken in de provincie en op 2 plekken in Groningen. Lui als we zijn pakken we natuurlijk de locatie het dichtst bij ons huis en schrijven we ons in. De cursus bestaat uit maar liefst 6 avonden, waarvan de partners de laatste 3 keer mee mogen.

Op het moment dat je als man verteld op je werk dat je vader wordt, dan komen de verhalen naar voren hoor. Sowieso behoor je zodra je bekend hebt gemaakt dat je vader wordt ineens tot een nieuwe groep. Een groep intimi die elkaar verteld hoe het bij tot het moment van conceptie, de zwangerschap zelf en de geboorte is gegaan. En echt alles wordt gedeeld, dat je denkt van meid of kerel dit had ik echt niet willen weten. Gewoon enige afstand was goed geweest, maar je gaat erin mee en langzaam aan komt het in je systeem.

Uiteraard is het de natuur z’n manier om ook te zorgen dat je als man een beetje wordt klaargestoomd. Bij de vrouwen gebeurd dat natuurlijk door de hormonen en geloof me die kunnen redelijk huishouden. Ik zal niet in details treden maar er zijn bepaalde momenten waarop je beter geen televisie kan kijken, want zelfs Animal Planet of een leuke comedy serie geeft dan al aanleiding om te huilen. Dus ik sta vrolijk te koken in de keuken, hoor wat gesnik, denk ik loop even naar de kamer. Wat is er aan de hand schat, “De pinguïn is z’n moeder kwijt”… Of we kijken naar de serie Young Sheldon, wat overigens een echte aanrader is, het jongetje gaat even uit logeren en ja hoor daar zijn de tranen weer. Dat je soms denkt van weet je wat, we zetten de tv uit en gooien er wat muziek op. Tot André Hazes voorbij komt, de tekst klinkt “Dan is je vader er misschien niet meer” en daar gaan we weer. Goed het hoort er allemaal bij.

Dus om de mannen wat rust te geven in elk geval is er dus een zwangerschapscursus. Zijn er avonden om uit te leggen hoe borstvoeding werkt en kan je een rondleiding krijgen over de bevallingskamers van het ziekenhuis. Dat laatste is trouwens een absolute aanrader en goeie service vanuit het Martiniziekenhuis Groningen! Maar terug naar de ‘Oh jee, een wee’.

De setting is dus als volgt, een vergaderzaal met 6 zwangere vrouwen, 6 kerels die geheel vrijwillig zijn meegegaan en een aardige juffrouw die de training geeft. Er zijn koekjes, er is koffie (voor de mannen) en thee voor de vrouwen. Les 3, de eerste waar wij als mannen bij mogen zijn, begint met een powerpoint. Hoe gaat de bevalling in z’n werk. En naast filmpjes, plaatjes heeft de juf ook materiaal mee. Dus een voorbeeld bekken, voorbeeld baby die er doorheen past, die ondertussen nog een paar keer draait en dan door een gaatje van max 10 cm groot eruit komt. Dit wordt dus vaak voorgedaan, dus de baby gaat door het bekken, draait ondertussen z’n lijf, maakt een beweging die ik in elk geval niet na kan doen en klimt er dan uit.

Wat er dus in theorie allemaal eenvoudig uitziet. Zo’n cursus is natuurlijk een beetje vreemd. Er schieten namelijk regelmatig opmerkingen door m’n hoofd, die ikzelf zeer grappig vind, maar ik snap ook dat als ik zo’n opmerking maak ik dus gewoon 7 dames tegen me heb. Dat ik die avond op de bank kan slapen en de vraag is dan ook is het het waard. Dit is weer een beetje het herprogrammeren van de man. Dus je houdt je in, je let op, gaat dingen onthouden tot het moment van de openbaring. De openbaring dat je denkt van verdomme meid je hebt gelijk. Het moment dat je discussies over #meto, politiek, groepen die zich achterstelt voelen, etc ineens vergeet. De openbaring waarin de juf zegt “Ja dames, je moet maar zo denken pijn is fijn en onthoud jullie lichaam is hiervoor gemaakt”.

Op dat laatste heeft ze natuurlijk ontzettend gelijk, maar als ik dit in wat voor context dan ook zo zou zeggen, dan komt het echt niet goed. In die zaal werd ik gefileerd, op social media zou je ‘viral’ gaan en tenzij je in de buurt van Kampen/Staphorst bent op elk dorpsplein worden tentoongesteld als kwade man. Maar nu zegt de juf het, ook nog eens op een manier dat je als man denkt van verdomme dit kon nog wel eens erger zijn dan de griep. Maar ook op zo’n manier dat je als zwangere denkt van wow ik kan het, we gaan over vuur lopen.

Dat is wel het goeie van de training, de reden dat ik dus positief ben. Het verteld heel mooi wat er gaat gebeuren, wat er kan gebeuren (aan de goeie en minder goeie kant) en wat je daar bij kan doen. Wat je als man moet doen en wat je als vrouw moet doen. Dat is mooi, het is gelukkig geen ordinaire training puffen. Of dat ze je leren dat je een hele boekhouding moet gaan bijhouden voor de weeën, nee daar zijn gewoon apps voor. Nee gewoon een training zoals het anno 2018 zou moeten. En da’s mooi.

Terwijl ik dit schrijf zitten we in week 33 en moeten we dus nog 1 maand, 20 dagen, 7 uur, 50 minuten en 55 seconden (volgens de app). Hebben we de meeste spullen in huis, het langst was het wachten op de kinderwagen (bijna 11 weken) en is het tijdelijk kinderkamertje klaar. Ja tijdelijk want ons nieuwbouwhuis is natuurlijk nog niet klaar… Ander verhaal, andere blog. We weten ondertussen ook wat het geslacht is, dat houden we nog even geheim (voor zover dat lukt hé schatje :)), plus de naam is ook redelijk bekend.

En dan schrik je! Twee streepjes

Ontzettend vreemd maar ergens in het achterhoofd wist ik het al. Het kon wel eens zover zijn. Een beetje onwennig pakte ik na de verplichte wachttijd van een paar minuten het kunststof dingetje beet. Je weet toch dat het in contact is geweest met dat spul wat je normaal gesproken snel doorspoelt dus als man is het toch wat apart. Maar goed, ik pakte en keek. Er stonden warempel twee streepjes. Het was zo ver. Het was eindelijk gelukt, het circus gaat beginnen.

Die middag was het eigenlijk al een beetje routine geworden. We waren weer in de periode dat er getest kon worden. De ongesteldheid was nog niet aangetreden kortom het zou kunnen. Maar ja na zoveel maanden proberen denk je toch van het wordt hem niet meer. De optie van er is wat mis hadden we al uitgesloten doordat we de medische route al hadden doorlopen. Daar kwam uit dat alle seinen op groen stonden, niets mis en vooral doorgaan. Mocht het dan in januari nog niet gelukt zijn dan mochten we weer terugkomen.

Die middag pakte ik uit de kast een test. Deze test had ik van collega en vriend Patrick gekregen. Afscheidscadeau omdat ik geen voorzitter meer was van de OR, kon ik me nu focussen op andere zaken. Schatje is het ook. Maar goed de test was een andere test dan dat we normaal hadden, maar ja us ben zuunig dus de test maar gebruikt. De test gaf naast het bekende teststreepje een heeeeeeel erg vaag tweede streepje. Maar dus heel vaag, de instructie zegt dan dat je even moet wachten en het dan nog eens proberen.

Die avond gingen we uit eten bij één van de beste vriendinnen van Gwendy, we mochten boeken komen uitzoeken omdat ze ging verhuizen nach Deutschland en wat minder spullen wilde meezeulen. Tijdens het etentje was eigenlijk wel wat vreemd, want Gwendy maakte wat aparte opmerkingen dat ik dacht van meid wat is er aan de hand. Maar goed, na afloop van het etentje toch maar even langs de Kruidvat onze normale test halen. Want we wilden het nu toch wel zeker weten.

En jawel dus na een paar minuten stonden daar mooi 2 streepjes. De uitslag gefeliciteerd u bent zwanger! We staan en hangen wat tegen de bank aan, wat vochtige ogen (zat iets in de lucht denk ik) en hielden elkaars handen vast. Potjandorie we worden ouders. Een snelle berekening leerde ons dat de kleine ergens in maart zou komen, dat kwam dan qua nieuwbouw huis net mooi uit (dit was nog voordat de planning naar achteren is geschoven). Maar wat nu, eerst maar even rustig op de bank zitten, een borrel inschenken. Eehhmm ja voor één persoon dan. Morgen maar een afspraak maken met de huisarts, want dat was tenslotte wat de beste vrouw gezegd had toen ze voor ons een paar maand geleden het medische circus in gang had gezet.

We moesten sowieso langs de huisarts want Gwendy had nog bloedverdunners in verband met twee maal een geval van trombose. Deze pillen mochten sowieso niet meer vanaf de zoveelste week zwangerschap en zodra we wisten dat er een kleine zou komen moest er vitamine K geslikt worden de eerste paar dagen. Dan zouden we vast van die beste man wel horen hoe het verdere traject eruit zou zien. We zouden het in elk geval de eerste tijd nog even stil houden voor vrienden en familie, want ja je wil toch eerst even de 12 weken afwachten. Dit laatste hebben we toch 4 dagen volgehouden!

Bij het schrijven van dit stuk zitten we in de 18e week en geven alle echo’s en onderzoeken goede vooruitzichten. Kortom het nieuws mag bekend worden, het leven van een paar keer in de week naar de bios, lekker lange stedentrips, luie of actieve vakanties, weekendjes op de bank, etc. zijn voorbij. De komende periode zal ik proberen regelmatig een stukje proza te dichten over de vorderingen.